logo

Vedenpaisumus ja kartanon kattoremontti

Lähdin Caerlonin majatalosta voimakkaassa vesisateessa. Majapaikka Caerleonissa oli muuten mukava, mutta huoneeni oli ilmeisesti jonkinlaisen 1800-luvun höyrykoneteknologiaan perustuvan talotekniikkahärvelin vieressä. Heräsin kello kaksi yöllä siihen, että koko huone tärisi ja seinän takaa kuului mekaaninen buuf – buuf noin 10 minuutin ajan. Sama toistui kello kuusi ja siitä eteenpäin pitkin aamua. Päättelin, että laite liittyy jotenkin vesijärjestelmään. Mutta arvoitukseksi jäi.

Sateen vuoksi lähdin kohti Cardiffia suorinta tietä kulkematta varuskunnan ja amfiteatterin raunioiden kautta. Koko matkan oli varsinainen koiranilma ja olin aivan läpimärkä saavuttuani Cardiffiin.

Käytyäni suihkussa ja saatuani vaihdettua kuivat kamppeet marssin kohti Cardiffin linnaa, joka sijaitsee aivan hotellini vieressä. Samalla pääsylipulla saattoi tutustua myös sotamuseoon, joten suunnistin sinne ensialkuun. Museossa esiteltiin enimmäkseen walesilaisten joukkojen osaa brittiläisessä sotahistoriassa. Esimerkiksi Krimistä ollaan riidelty aiemminkin.

Cardiffin linna on itsessään melko kiinnostava kohde, sillä paikalla oli alun perin roomalainen sotilaslinnoitus ja 1000-luvulla mm. normannilinna, joka näkyy vieläkin keskellä aluetta. Nykyinen kokonaisuus on rakennettu goottilaiseen tyyliin 1800-luvulla. Sisäpihalla on suuri kartano, jota ovat asustaneet Buten markiisit. Keskellä olevaan nurmikenttää valvoo tietysti Walesin punainen lohikäärme.

Kartanon sisällä oli jos jonkinlaista viritelmää, jota ihan jokainen nykyinen sisustussuunnittelija ei ihan ehkä ensimmäisenä ehdota. Kaikki olivat täynnä yksityiskohtia, esimerkiksi tulisijat olivat huoneittain personoituja ja melko kosmisia.

Joku saattaa ajatella tämmöistä linna-alueen sisäistä kartanohommaa turhana prameiluna. Mutta ehkä markiisi toisensa jälkeen on vain sattunut olemaan semmoinen hulivili, että mieleen on tullut tilailla kaikenlaista kivaa. Tai sitten se oli jonkun markiisin muija, joka halusi oheisen katon. Muistuttaen ehkä, että muuten menee jalat ristiin.

Caerleon (Newport) – Cardiff n. 30 km