logo

Summa summarum

Tässä vielä yhteenvetoa reissun kokemuksista. Polkiessa syntyi ajatus tehdä jonkinlainen listaus asioista, joista voi olla apua vastaavaa matkaa suunnitteleville.

Kanava hollannissa

TOP 5 huomiot Suomesta Amsterdamiin pyöräileville

1. Elämisen tapa ja kulttuuri pienine eroineen ovat mukavia koko matkan. Pohjois-Euroopan ihmiset ymmärtävät toisiaan. Manner on hintatasoltaan maltillisempi ja siellä omaksuttu yleisesti liberaalimpi elon malli voisi jo saapua Itämeren pohjoispuolellekin. Mutta näin kokemusten kautta sitä kotiin tuodaan, vaikka sitten vähän kerrallaan.

2. Suomesta Amsterdamiin on turvallinen ja helppo polkea. Valitse päivämatka oman kuntosi mukaan. Pyöräily helpottuu maan tasoittuessa loppua kohti. 80%:sti voit valita tiet, jotka ovat joko pyöräteitä tai pieniä maaseututeitä, joilla ei ole liikennettä. Loputkin tiet olivat pyöräilijän kannalta siedettäviä.

3. Majoituksen löytää hyvin vuorokauden varoitusajalla internetin palvelujen kautta. Käytin itse koko matkan booking.com palveluja. Telttaillessa tietysti majoituspaikan valinta olisi ollut vielä vapaampi ja leirintäalueita löytyy netistä pienellä tutkimisella mielestäni helposti koko matkalle. Kaikkia yöpymispaikkoja ei kuitenkaan kannata varata etukäteen. Tilanteen mukaan on mukavampi mennä, sillä esimerkiksi lepopäiviä tarvitaan. Oma peukalosääntöni oli neljä päivää ajoa, yksi lepopäivä.

4. Googlemaps-pyöräilykarttasovellus puhelimessa yhdistettynä satunnaiseen järjen käyttöön mahdollistivat turvalliset (ja tarvittaessa lyhyimmät) pyöräilyreitit koko matkalla. Maantiekartta on hyvä olla tukena laitteiden hajoamisvaaran vuoksi. Mikäli poljet esim. 100 km päivässä, puhelimesi akku ei riitä jatkuvaan navigointiin – tehokas matka-akku auttaa, mutta muista hankkia normaalilla verkkovirralla toimiva laite. Sen voi aina ladata päivän päätteeksi majapaikassa. Kaikenlaiset aurinko- ja dynamolaturit kuulostavat mukavan ekologisilta, mutta koska ne eivät toimi kunnolla, ovat ne pohjimmiltaan huijausta. Kokemusta niistäkin on.

5. Bed&Breakfast -tyyliset paikat ovat mielestäni paras valinta pyöräilijöille, majoitukset voivat olla hyvin edullisia varsinkin, jos et polje yksin. Keskimääräinen majoitushinta minulla oli noin 50€ päivä, minkä voi helposti tinkiä vielä 30-35 €:n keskiarvoon. Itse arvostin tällä kertaa esimerkiksi omaa kylpyhuonetta aika paljon. Esim. kaksin matkustaessa 25€/päivä/henkilö hyvällä aamiaisella ja mukavalla majoituksella on realistinen kuvio. Saksa on halvin maa, jota on helppo suositella budjetti-ihmisille. Suomen, Ruotsin ja Hollannin hintataso on aika samoissa.

Fillareita Amsterdamissa
Matkan aikana oli toki myös pieniä vastoinkäymisiä. Nyköpingissä minulta varastettiin kännykkäteline ja pumppu. Amsterdamissa katkesi takavaihtajan vaijeri ja toinen taustapeili varastettiin. Vasen peili, eli ajoturvallisuuden kannalta tärkeämpi peili oli kohteliaasti jätetty paikalleen. Arvostan tästä yksityiskohdasta johtuen enemmän hollantilaisia kuin ruotsalaisia varkaita. Suomalaiset ja saksalaiset ovat oman otokseni mukaan rehellistä kansaa.

Lisäksi satoi vähintään hiukan melkein kaikkina päivinä. Lukuunottamatta yhtä raesadetta ja ja viimeisen päivän rankkoja ukkoskuuroja sade oli ihan siedettävää, sadeviitta on mielestäni sadetakkia mukavampi asuste. Ilmojen suhteen Travemündesta lähtien minua varoiteltiin Atlantilta tulevasta vastatuulesta. Joitakin puuskia lukuunottamatta tuulen aiheuttama haitta oli mielestäni kosmeettista. Jos haluaa aluksi polkea myötätuuleen, voi siis lähteä Amsterdamista ja päätyä Suomeen. Jottei luoda pelkotiloja ja valiteta liikaa, pääosin oli poutaa, rusketuin komeasti pyöräilyasun mukaisiin rajoihin matkan aikana.

FillarilaatikkoPyörän kuljettaminen lentoteitse onnistuu Hollannista varsin näppärästi lentorahtina. On hyvä huomata, että varaus pitää tehdä etukäteen ja varmistaa saatavuus. Hinta oli KLM:n lennolle 20€ laatikosta ja 55€ lennosta. Kuvan komiat teippaukset on tehty rakkaudella.

Reissu oli kokonaisuudessaan todella mukava, ainoastaan Tanska jäi näkemättä aikataulusyistä. Ehkä se onkin seuraava maa, johon voisi syvätutustua ketjupolkijan näkökulmasta.

  1. Hippie Jack
    Janne, kiitos hienosta blogista. Hyvät ja informatiiviset loppukaneetit. Joo, Tanska Aalborgineen ja poikineen on ilman muuta kokemisen arvoinen - tulevilla reissuilla! Tack, over & out!
  2. Heikki Alanko
    Kiitokset mielenkiintoisista blogeista,ei muuta kun uusia seikkailuja kohti.