logo

Retken aloitus

Aloituspisteeseen saavuin edellispäivän lennolla Helsingistä  Rovaniemelle, josta tulin 457 kilometriä linja-autolla Utsjoelle. Yöllä perille saavuttuani päädyin pelkistettyyn majoituspisteeseen, jonka nimi oli pyöräretken alkua mukavasti symboloiva ”Hotelli Utsjoki”.

Aamulla hain aiemmin lähettämäni pyörän kylätalossa sijaitsevasta Matkahuollon toimipisteestä. Lähtö ensimmäiselle etapille aamiaisen syötyäni ja pyörälaukkujen pakkaamisen jälkeen Kaamaseen tapahtui noin 10:30. Fillarin ajaminen oli varusteista ja vedestä johtuvan noin 30 kilon lisäkuorman vuoksi tuntui ylämäissä hiukan normaalia happokkaampaa. Epäilen, että tulen tästä sanomaan jotakin myös myöhemmissä päivityksissä.

20130605_Utsjoenkirkkomokit

 

Utsjoki-Kaamanen etappi on loppujen lopuksi monimuotoinen nähtävä pyörän selästä. Suorahkoa tietä on toki paljon, mutta matkalla näkee maastonvaihteluja vaaroista soihin ja järviin. Matkalla näkyy puroja, jokia ja pieniä koskia. Ihmisen kosketus näkyy vain tienä ja sitä seuraavina siltoina, puhelin- ja sähkölinjoina. Muutama talo on siellä täällä hyvin harvassa, erämaata on paljon.

20130605_Kaamasentien_viintitarha

Pienet väkkärät koivut näyttivät auringonpaisteessa aivan viiniköynnöksiltä. Lieneekö niistä tehdystä tikkuviinasta aiheutunut jollekin toiselle kotkalaiselle kauhea kankkunen Kaamasentiellä. Pyöräilyn kannalta autoja kulki niin rauhalliseen tahtiin, ettei pientareen puute sitä haitannut. Taukopaikkoja oli harvakseen ja niissäkin eväät oli oltava omasta takaa. Kaamasen kievari tarjosi toisen yösijan. Vaihdoin ravintolassa muutaman sanan noin 60-vuotiaan hollantilaisen pyöräilijän kanssa – he olivat tulleet kaverinsa kanssa fillareilla Kaamaseen Marokosta – keskimäärin 120 kilometriä päivässä.

——

Reittikuvaus: Utsjoki – Kaamanen (98km)