logo

Pyreneiden yli Espanjaan

Söin tukevan aamiaisen hotellissani Saint Jean Pied de Portissa. Jotenkin ajattelin, että päivästä tulee raskas vaikka kilometrit ovat pienemmät kuin monena aikaisempana päivänä.

3.6.2016

Matka alkoi noin 30 kilometrin poljettavissa olevalla nousulla, jonka välissä oli jonkin verran pieniä laskujakin. Sää oli täydellinen, asteita 22 ja aurinko paistoi pilvien välistä. Maisema oli upeaa. Ranskan puoleista pyreiden arkkitehtuuria hallitsivat kivitalot punaisine ikkunaluukkuineen.

3.6.2016

Jo alkumatkasta päätin pitää useampia taukoja kuin normaalipäivinä kovien nousujen vuoksi. Pysähdyin pikkukylän huoltoasemalla jäätelöllä. Pian tämän jälkeen ajoin pitkin kylänraittia, jolloin vastaan tuli vapaana tämmöinen kaveri. Koska en ole aasi-asiantuntija, tunsin oloni helpottuneeksi, kun kaveri alkoikin vain syömään ruohoa tienlaidalta.

3.6.2016

Pian alkoi noin viisi kilometriä pitkä jyrkkä ylämäki, jonka aikana noustiin korkeutta n. 500 metriä. Talutin pääosan matkasta sillä nousukulma oli usein yli 15%. Aikaa meni, mutta energiaa säästyi. Olen ihan tyytyväinen siihen että mies, varusteet ja pyörä pääsivät omin voimin huipulle. Alkureitti oli sinänsä poikkeuksellinen. Sillä ei kulkenut lainkaan käveleviä pyhiinvaeltajia, ainoastaan näin puolentoista tunnin aikana kolme paikallista kilpapyöräilijää, jotka ohittivat minut ykkösvaihteella polkien, eivätkä mitenkään kiiturimaisesti. Matkalla tuli vastaan myös yksi lammaskoira, joka hyökkäsi äänekkäästi muristen minun ja tien vieressä olleiden lampaiden väliin. Kun en osoittanut kiinnostusta siihen tai lampaisiin tilanne meni ohi. Mietin tämän jälkeen paikallisista asukkaiden tavoista jotakin mitä en viitsi tähän kirjoittaa.

3.6.2016

Laskuvaiheen alettua tiellä oli vastassa jos jonkinlaista elukkaa. Hevoset ja lehmät laidunsivat vapaasti vuoristossa ja huutelin niille suomeksi, että nyt helvettiin siitä tieltä. Hyvin tottelivat, jopa rauhallisesti ennakoiden. Myöhemmin, hiukan matkaa pyhiinvaeltajien polkuja ajaessani, en viitsinyt ihan samalla lailla huudella. Ne patikkapolut olivat muutenkin semmoisia ajaa, että ajattelin tulevaisuudessa pysyä erossa niistä mahdollisuuksien mukaan. Viimeiset 15 kilometriä olivat vauhdikasta laskua Pamplonaan, joka on muuten ihan kookas 200 000 asukkaan kaupunki. Kokonaisuudessaan päivästä jäivät mieleen kovat nousut ja päällystettyjen teiden ylivertaisuus. Sään paraneminen ja kielen vaihtuminen espanjaan toivat päivään myös mukavan lisän.

3.6.2016

Reitti: Saint Jean Pied de Port – Pamplona 71 km
Nousua 1201 m, laskua: 800 m