logo

Oodi apinoille

Tänään oli henkilökohtaisesti merkittävä päivä. Noin viisi vuotta sitten makasin sohvalla ja ajattelin, että olisi mahtavaa ajaa polkupyörällä läpi Euroopan. Pohjoisimmasta Lapista aivan etelään. Unelma tuntui unelmalta. Monista syistä johtuen matka tuntui hyvin epärealistiselta. Ensimmäisenä kokeilin pyöräilyä Suomen läpi. Vasta tämän jälkeen tajusin, että kaikki onnistuu, jos teen matkan noin 1500 km paloissa. Matka toteutui kesäisin, jolloin oli mahdollisuus irtautua kaikenlaisista työtehtävistä, joita elämään kuuluu. Näin yli 7000 kilometrin jälkeen on kiva sanoa muutama sana myös viimeisestä etapista. Niistähän tämä nettipäiväkirja kertoo.

Lähdin aamulla liikkeelle auringon noustessa. Viimeiseen osuuteen kuului huomattavan paljon mäkistä maastoa. Ajoin päätien sivussa koko matkan, sillä se oli moottoriliikennetie, jolla pyöräily ei ollut sallittua. Pyrin myöskin ajamaan mahdollisimman rennoin reisin, näkymistä nauttien. Talutin monta kertaa. Tänään ei ollut kiire mihinkään. Kohtaisin pari järveä ja muutaman joen. Makeanveden alueet ovat täällä kuitenkin aika pienessä roolissa.

Maasto oli hyvin mäkistä, mutta motivaatio oli tänään kohdallaan. Lopussa sain lasketella viimeiset kilometrit valtatietä kohti Gibraltaria.

Ajoin läpi rajan ja saavuin Gibraltarinvuoren kylkeen. Fiilis oli aika hyvä. Hotellilla olivat vastassa punta ja espanjalaiset työntekijät, jotka kohteliaasti puhuttelivat minua brittienglannilla.

Koska Gibraltarilla asuvat ainoat luonnonvaraiset eurooppalaiset apinat, kirjoitin heille oodin apinain kielellä (ei mikään itse keksitty kieli – linkki sanastoon löytyy TÄSTÄ). Brexitin kautta englanti saattaa menettää lengua francan aseman tulevaisuudessa. Tässä teille päivän tuotokseni (virallinen käännös alla).

Akut-zanmangani tand-unk rep

Pandar ry manu zu-gago:
”EU ma mado,
Whuff pal. 
Akut gogo tand, dum-dum”

Tand gando. Nur gando.
Dango pal
Pandar ry manu ga.
Tand gogo gom.

Hototan howa-la, hoden, hotan.
Tand gund eho-kut Pandar ry manu.

Virallinen käännös:

Viisas pysyy totuudessa

Äänekäs kiero apina piti suuren puheen:
”EU on heikko lapsi,
joka polttaa metsästysmaat.
Viisas sanoo ei, kun rummut soivat”

Ei voitti. Valhe voitti.
Hyeenat ovat nyt metsästysmailla ja
äänekäs kiero apina punoittaa.
Se ei enää puhu, vaan juoksee karkuun.

Meillä oli monta kylää, monta metsää ja monta soturia.
Ontot kierot apinat eivät sovi päälliköksi.

Tähän ihan lopuksi todella suuri kiitos kaikille reissun aikana mukanaeläneille, olitte voimaannuttavia!

Reitti: Alcalá de los Gazules – Gibraltar 70 km