logo

Sadetta ja saksalaisia

Lepopäivä toi aimo annoksen energiaa ja herätyskello soi 5.45. Kokkailua, pakkailua, aamupalaa, mökkiä siistiksi ja matkaan. Aikarauta näytti noin puoli kahdeksaa. Sääennusteen mukaan kello yhdeksän aikaan piti alkaa sataa – eipä alkanut. Polkeminen sujui mukavasti aamuisessa Lapissa, lieneekö ruuassa ollut riittävästi omega-3 rasvahappoja tai jotakin Lapin omia vastaavia.

20130610_tienvarrella

Vasta yhdentoista aikaan, kun olin juuri saapunut napapiirille, sade vihdoin iski. Pääsin pahimman ensikuuron alta Nesteen huoltoasemalle kahville ja kännykkää lataamaan. Katsoin netistä sääennusteen ja puin sadeasun päälle. Sateessa ajaminen ja sadekuteet sain testattua retkellä ensi kertaa, mutta jätin suojaamatta laukut jätesäkeillä, mikä oli selkeä aloittelijan virhe. Lopulta satoi seitsemän tuntia putkeen, pikkutihkusta kunnon sateeseen ja ukkoseen. Kamat kastuivat kunnolla, vaikka laukuissa olikin olevinaan jonkinlainen sadesuojaus.

20130610_kurahousut_ja_kenkien_sadesuojat

Polkemisen kannalta sade toimi lisälöylyn antajana – ei huvittanut jäädä pällistelemään luonnon vetistä kauneutta, vaan polkemisesta tuli suoraviivaista päämääräsuuntautunutta toimintaa. Kyllä ne reidet kilometreihin mukautuu, ajattelin. Tavoitteenani oli hotelli Tervolassa, noin 130 kilometrin päässä lähtöpisteestä. Olin aiemmin tiedostanut, että jossakin välissä tarvitsen noin 30 kilometriä ylimääräistä ajoa 100 kilometrin keskipäivämatkan lisäksi, että pääsen perille kahdessa viikossa, kahdella totaalilepopäivällä. Kaikki siis piti olla okei ja homma piti saada hoidettua. Paitsi että joukko-osastollinen saksalaisia motoristeja oli päättänyt jäädä sadetta piiloon Tervolaan. Paikkakunnan hotellit ja motellit olivat täynnä. Teltan pystyttäminen sateisen nelostien varteen ei kiinnostanut ihan hirvittävästi. Lapissa kun ollaan, pitäisi aina muistaa ottaa saksalaiset huomioon.

Täynnä olevan motellin emäntä osasi kertoa, että Keminmaalla saattaisi olla leirintäalueella mökkejä. Ainoastaan leirintäalueen nykyinen olemassa olo ei ollut selvää. Puhelimessa oli vielä virtaa, joten kaivoin numeron netistä. Vaikka leirintäalue oli lopettanut toimintansa, numerosta vastattiin. Omistajilla oli tarjolla vuokrattava yksittäinen kesämökki. Valmis sauna odottaisi motivaattorina paikan päällä, hintana muutama päiväbudjetin ylittävä euro ja 30 kilometria lisää päivämatkaa. Hyväksyin ajatuksen yksityiskohtineen. Reittiä perille miettiessäni, idean leirintäalueesta heittänyt motellin emäntä kehoitti ajamaan Kemijoen vartta nelostien sijaan.

20130610_pyorailija

Kohtasin pari muuta retkipyöräilijää, joista toisen kanssa pysähdyin vaihtamaan sanasen juuri ennen omaa määränpäätäni. Nuori mies oli koko kesän pyöräretkellä pohjoismaissa, tulossa Nordkapista, peräisin Münchenista, johon hänellä oli alunperin tarkoitus palata vasta syyskuussa. Tyttöystävä oli kehottanut ajamaan kuitenkin pidempiä päivämatkoja ja kaveri oli selkeästi matkallaan etuajassa. Tunnistin asetelmasta jotakin tuttua. Työelämässä parhaat motivaattorit ovat usein deadline ja down payment. Pyöräillessä näköjään sade ja saksalaiset.

Reitti: Korvala – Rovaniemi – Törmä (160 km)