logo

Pojista apinoita

Kun matkustaa junalla Shrewsburyyn Shropshiren kreivikuntaan toivoo, ettei kukaan kysyisi mihin olet menossa, sillä sen verran tuppaa menemään kieli solmuun paikannimien kanssa. Sain onneksi meditoida melko rauhassa koko matkan. Mietin sitä kuinka hyvin junavuoroja on tarjolla ja kuinka ajallaan junat ovat. Olen ollut siinä käsityksessä, että Thatcherin tekemän rautateiden yksityistämisen jälkeen junaliikenne ei ole toiminut kunnolla Britanniassa. Näin muutaman reissun pohjalta väittäisin, että toimii tarjonnan ja aikataulujen suhteen paljon paremmin kuin Suomessa ja ero esim. Ranskaan on aivan valtava. Ranskassa kun osa rautatieläisistä on ollut enemmän tai vähemmän lakossa jostakin 1970-luvulta lähtien. Liput toki ovat täällä melko hinnakkaita.

Saavuttuani perille Shrewsburyyn, Shropshiren kreivikuntaan, jonka nimeä kannattaa maistella pitkään, päätin lähteä tutustumaan paikallisiin nähtävyyksiin. Shrewsburyssa on paljon historiallisia taloja ja vanha keskiaikainen asemakaava.


Aikalailla keskustassa on myös punaisesta kivestä rakennettu Shrewsburyn linna, jonka yhteydessä oli – yllätys – sotahistoriallinen museo, jossa pääroolissa oli Shropshiren kuninkaallisen kevyen jalkaväen historia jostakin 1700-luvun puolivälistä tähän päivään. Museo on edustava, sillä autenttista materiaalia oli kolmen kerroksen verran. Pääsylippukin oli kohtuuhintainen, neljä puntaa.

Museossa tuli hämmästeltyä sotien määrää, johon Iso-Britannia on viimeisen 250 vuoden aikana osallistunut. Tälläkin hetkellä brittiläisiä joukkoja on 80 maassa, joista toki lähes kaikki rauhaa turvaamassa tai pysyvissä tukikohdissa.

Nykyään britteillä on ammattiarmeija, mutta aikanaan monta poikaa kutsuttiin riveihin puoliväkisin. Pahimman kolonialismin aikaan Shrewsburyn suurmies Charles Darwin teki tutkimuksiaan, joista syntyi jättimäinen oivallus eli ”Lajien synty” teos. Mahtaa upseerikerholla olla menneet ginit väärään kurkkuun, kun helvetinmoisella koulutuksella saatiin ensin tehtyä pojista miehiä, joista Darwin teki sitten hetkessä apinoita. Jotenkin tuntuu hienolta, että olen päässyt käymään Darwinin synnyinkaupungissa.

Sateisessa säässä hotellille kulkiessani havaitsin, että maailma on erilainen sotamuseossa kuin ulkoilmassa. Kyllä sitä ennemmin meditoi sateessa kavereiden kanssa kuin rynnäköi Sudanissa, Sommessa tai Afganistanissa. Shrewsbury, Shropshiren kreivikunnassa on hieno paikka.

Cardiff – Shrewsbury (n. 100km junamatka)