logo

Minervan spa

Salisburyn hiukan harmaassa aamussa mietiskelin kaikenmoisia nähtävyyksiä mihin haluaisin seudulla ehtiä ja päätin laittaa suunnitelmia hiukan uusiksi. Pääsyy tähän oli Stonehengelle pääsemisen hankaluus, mutta ei niinkään pyörän tai reitin, vaan hankaluus kamojen kuljettelun kanssa. Pyörällä ei pääse ihan perille ja kamoja on kuitenkin sen verran, että niitä ei viitsi mukanaan kantaa. Aikani pohdittuani erilaisia mahdollisuuksia, päätin ottaa junan suoraan Bathiin. Siellä minua taas kiinnostivat roomalainen kylpylä sekä ihan nykyaikainen kylpylä. Bathista pääsee myös ohjatulle Stonehenge-kierrokselle.

Junalla pyörä kulki kivasti mukana ja tämmöinen aikaisempiin vuosiin verrattuna epäurheilijamainen käytös matkailuvälineen valinnan suhteen tuntui oikein kivalta. Olin majapaikassa ennen puoltapäivää ja suuntasin nenäni kohti Bathin roomalaista kylpylää. Se ja on käytännössä suuri museo, jossa roomalaiset rakenteet ja myöhempi uusklassismi lyövät kättä.

Bathin kylpylän rakensivat roomalaiset kuuman lähteen ympärille. Vesi on lämmintä ja mineraalipitoista. Museossa oli jopa mahdollisuus maistaa sitä. Kuumaa ja vähän rikin tuoksuista. Ei jatkoon.

Roomalaiset rakensivat kylpyläkaupunkiin myös temppelin Minervalle, joka on opettajien ja taiteilijoiden suojelusjumala. Lemmikkieläimenä kyseisellä neidolla on pöllö, jota taas on pidetty filosofian ja viisauden tunnuksena. Minerva alkoi tuntua ihan käsin kosketeltavan tutulta kesken vierailun. Vanhan koulukunnan jumalattaret ovat jotenkin inhimillisimpiä kuin nämä uudet jumalat.

Museokierroksen jälkeen suuntasin ihan oikeaan kylpylään, joka sijaitsee sadan metrin päässä antiikkisesta vastineestaan. Vesi tulee samasta lähteestä ja lämpöiset altaat tuntuivat oikein mukavilta muutaman päivän fillaroinnin jälkeen. Valokuvaus on kielletty ymmärrettävästi.  Meininki on kuitenkin sama kuin joskus historiassa. Erilaisia altaita ja palveluja on useammassa kerroksessa. Saunaosastolle kaipaisin toki hiukan enemmän potkua, yrttihöyryilyssä kun tuli jopa kylmä. Mietin, että paikalle pitäisi saada kunnolliset löylykivet. Aion mennä huomenna katsomaan minkälaisia kiviä druideilla on tarjolla.