logo

Kyläteitä, linnoja ja hirnuvia ratsuja

Ensimmäiset 40 km olivat tänään melko tasaisia ja pääasiassa pääsin ajamaan pyöräteitä pitkin, mikä ei ole näillä lakeuksilla mitenkään tyypillistä. Varsinkin rantaviivaa noudattavaa tieosuutta oli varsin hienoa ajaa.

Loppumatka taas oli mäkistä, käytännössä kumpuilevaa maastoa, jossa jokaisen kummun päällä oli pikkukylä. Lisäksi Google maps ohjasi aina kulkemaan kylien läpi. Kylätiet olivat jyrkkiä ja vaikeasti hahmotettavia. Ylimääräisiä harhaantumiskilometrejä tuli tänään runsaasti. Yhdestä kylästä pääsin eteenpäin kun seurasin hetken eurovelo-reittiä kulkevaa saksalaista pariskuntaa, joka oli polkemassa Portosta Faroon lomansa aikana. Matka oli heillä aikalailla puolivälissä. Meininki on muuten samantyyppistä kuin itsellä. Fillaroidaan rauhallisesti ja valokuvataan kun jotain omasta mielestä mielenkiintoista näkyy. Tuosta kohtaa avautuu varsin hienot näkymät pikkukaupunkiin ja hiekkarannoille.

Matkalla tuli vastaan linna, mihin johtavat mäet nousin tappiin asti, vaikka kuvittelin voivani kiertää moisen kukkulan. Komia linna kuitenkin. Pystysuoraan nousevat mukulakivikadut ovat tosin tarkoitettu johonkin muuhun kuin leppoisaan retkipyöräilyyn.

Aivan loppuvaiheessa ajoin hiekkateitä, jotka olivat kumpuilevia, sokkeloisia ja lopuksi hävisivät, muuttuen käytännössä pelloksi. Onnistuin puolitoista kilometriä ennen hotellia hoitamaan itseni tiettömille savimaille.

Noilla savimailla kohtasin myös joukon hevosia, joiden johtaja ihmetteli: ”Kuka on tuo vieraspaikkakuntalainen hybridihevonen, joka on hidas kuin mikä ja omaa naurettavat renkaat jalkojen sijaan. Ihahaa.” Siinähän hirnuivat. Pääsin perille ja huomenna jatkan Lissaboniin.

Reitti: Praia da Vieira – Porto Novo 101 km