logo

Give peace a change

Kun eilen saavuin Liverpooliin mietin minkälaisiin sotakuvioihin täällä ajautuu, koska matkan aikana ole törmännyt niin moneen sotimiseen jollakin tavalla liittyvään asiaan tai ihmisiin.

Matka Chesteristä oli mukavan lyhyt ja pääosin ihan kivaa poljettavaa. Kanavan reunaa ja semmoista. Sääkin oli ihan ok, sillä ei satanut kuin vähän. Pian Liverpool häämötti Mersey-joen takana.

Lautta seilasi joen yli ”Ferry across the Mersey”-laulun sävelin. Taitaa olla yksi maailman kuuluisimmista lautoista, juuri tuon 1960-luvun laulun myötä.

Hotellille päästyäni alkoi sataa ja sitä on sitten jatkunut tähän hetkeen asti. Suunnistin hotellilta ensitöikseni Cavern klubille ihmettelemään Beatlesin alkuaikojen soittomestoja. Sinänsä paikka oli ihan hauska, elävää musiikkiakin oli tarjolla. Huomasin näin 51-vuotiaana olevani hiukan nuorempaa sukupolvea kuin valtaosa muista kävijöistä. Mummoilla oli kuitenkin kova meno. Lähikapakat ovat kaikki aikalailla täynnä kaikenlaista musiikkiin ja Beatlesiin liittyvää.

Tänään vuorossa oli parin tunnin kiertoajelu Magical Mystery Tour bussilla. Kiertoajelu kulki ympäri Liverpoolia ”The Beatles”-kohteissa eli paikoissa, joissa bändin jäsenet olivat asuneet tai viettäneet lapsuuttaan. Kaupunki itsessään oli vähän kolkon oloinen. Pojat olivat aika tavallisista oloista. Säällä lienee tietysti vähän vaikutusta tulkintaan, mutta verrattuna esim. Chesteriin tai Shrewsburyyn yleisilme on välillä aika ankea. Teollisuutta, satamamakasiinejä, punatiilisiä pitkiä rivitaloja ja niin edespäin. Kovalla duunilla ja lahjakkuudella The Beatles ponnisti tiensä tähtiin. Kun soittaa tuhansia tunteja Hampurissa ja The Cavern Clubin kaltaisissa paikoissa alkaa se soitto sujua. Sitten vielä kun Bob Dylan huomauttaa, että voisitte tekin käydä sanoittamaan kunnolla noita biisejänne, niin syntyi useampi klassikkolevy. Huimaa on myös minkälaisen turistiteollisuuden bändin ympärille on voinut rakentaa.

Tällä Liverpoolin pysähdyksellä en törmännyt sotamuseoon, ammattisotilaisiin tai heidän vaimoihinsa, enkä myöskään roomalaisiin varuskuntiin. Ihan kiva välillä näin. Give peace a change!

Chester – Liverpool (n. 25 km)

  1. Paula
    Imagine all the people living life on peace! :)