logo

Galiciaa ja kylpyläkokemuksia

Jos tykkäät hummerista, suosittelen kaloista merikrottia. Pontevedrassa soin sitä illalliseksi ensimmäistä kertaa elämässäni. Enkä varmaan viimeistä. Vatsa pulleana menin illallisen jälkeen ajoissa nukkumaan ja aamulla heräsin sumuiseen, viileän mukavaan pyöräilyilmaan. Matkaanlähtö tapahtui aamupalan jälkeen kahdeksan maissa. Viereisen joen räpyläjalat kaakattivat lähtölaukauksen toiselle matkapäivälle.

Pyöräily sujui melko vikkelästi ensimmäiset 20 kilometriä. Sen jälkeen oli yksi pitkä nousu ja toinen todella jyrkkä kylätienousu, mutta muuten oli kohtuullisempaa. Ilmeisesti sumuisten vuorten Veterano-härkä antoi polkijalle voimia. Tämän jälkeen tuli laskua ja tasaista menoa. Tuntemukset olivat välillä sellaisia, että nyt minua ei pysäytä edes Guardia Civilin piikkimatto. Toki matkalla olleet pienet nousut sitten palauttivat hetkeksi kadonneen todellisuudentajun.

Loppureitti kulki Minho-joen vartta heti kun siirryin Galiciasta Espanjasta Portugalin puolelle. Koska Portugalissa Google mapsin pyöräilykartat eivät toimi, valitsin Googlen tarjoaman kävelyreitin sen sijaan. Valinta osoittautui oivalliseksi, sillä tiet olivat pääosin hyviä pikkuteitä ja kuljin käytännössä El Caminoa vastakkaiseen suuntaan kuin pyhiinvaeltajat. Fillarointi siis onnistuu myös jos valitsee kävelijän reittinäkymän.

Saavuin paikalle Caminhan kaupunkiin jo kello 14. Hotellin olin buukannut edellisenä iltana Hotels.comin kautta. Tarjoushuonehinta oli ihan budjettiin sopiva, mutta itse hotelli on tähän fillarointimeininkiin huomattavan ylilaadukas, Hotel Design and Wine. Kaikki huoneet on teemoiteltu eri taiteenlajien mukaan, oman huoneeni teeman ollessa sarjakuva. Palveluja hotellista löytyy laadukkaasta viinikellarista ja ravintolasta spaahan. Jälkimmäiseen oli tietysti päästävä heti kun sai kamat huoneeseen. Portieeri näytti hienot, täysin tyhjät kylpylätilat, laittoi saunan lämpiämään ja pyynnöstä kipaisi hakemaan pulloa Super Bock-olutta. Ei kun uikkarin vaihtoon. Sillä sekunnilla kun olin yksikseni kumartelemassa uimahousuja jalkaan munasillani, ovesta astui sisään Spaan palveluja katsomaan tullut nuori saksalainen pyhiinvaeltajanainen. Tilanteesta selvittiin pienillä anteeksipyynnöillä ja kuulumisen vaihdoilla puolin ja toisin, mutta mahtoi siinä olla usko koetuksella kun vankkatekoisen suomalaisateistin alaston takapuoli on ensimmäinen lähikokemus suomaisuuteen liittyen.

Kylpyläkeikan jälkeen siirryin maistelemaan hiukan viinikellarin makuja vinho verden muodossa ja kirjoittelemaan näitä joutavia. Ravintola aukeaa klo 19:30, joten tässä on aikaa mietiskellä mitä merenelävää haluaa seuraavaksi ja varailla hotellia huomiseksi Porton seudulta.

Reitti: Pontevedra-Caminha 77km
Nousut ja laskut eivät tiedossa riittävän tarkasti.