Matka kohti Walesia lähti liikkeelle puolipilvisessä auringonpaisteessa pitkin joenvartta, vaikka BBC oli luvannut sadetta suhteella 50-50. Jos minulta kysytään, näin druidina pystyisin ehkä samaan. Druidikurssin mukaan paras sadetanssi perustuu salamointiin lähiseudulla, toiseksi paras yöntummiin pilviin. Aina voi lisäksi heittää kolikkoa.
Iso-Britannia on muutenkin 50-50 valtio ainakin EU-hommien suhteen. En ole viitsinyt ottaa tätä asiaa edes puheeksi oikein kenenkään kanssa, koska se niin pahasti jakaa ihmisiä. Vähän niin kuin se yksi brittien perinteisen liittolaismaan presidentti, joka on perheineen parhaillaan vierailulla.
Tänään on muuten päivä, jolloin Normandian maihinnousu alkoi 75 vuotta sitten. El Alameinin taistelun jälkeen vuonna 1942 Winston Churchill sanoi:
”Now this is not the end. It is not even the beginning of the end. But it is, perhaps, the end of the beginning.”
Eikä vetänyt näitä lauseita Winston ihan knallista. Pari vuotta myöhemmin, eli 6.6.1944 oltiin jo tultu tuon lainauksen keskimmäiseen lauseeseen. Fillaroidessani eteenpäin ajattelin, että hiukan niin kuin maihinnousuun liittyvät epäilyt aikanaan, tämä sää, oman reissuni vaihe ja brexit noudattavat 50-50 suhdetta. Maailman tuleva rauha tarvitsee ehkä Matti Nykäsen yksittäisten lainausten kansainvälistämistä. How about 50-60?
Joka tapauksessa näitä monimutkaisuuksia miettien pyöräily kulki tänään oikein mainiosti levosta johtuen. Ajoin pitkin kansallista pyöräreittiä, joka varmaan on myös osittain myös jonkinlainen rautatieharrastajien reitti. Kummatkin kulkevat sulassa sovussa. How about that?
Saavuin hyvissä ajoin perille Caerleoniin Newportin kylkeen Walesiin. Täällä on säilynyt ja museoitu ehkä hienoin antiikin roomalainen varuskuntakokonaisuus koko Britanniassa. Koska museot menevät melko aikaisin kiinni, kiirehdin keskikaupungille ajatuksena ensin käydä legioonan kylpylämuseossa. Bathissa vierailemaani toiseen antiikkiseen kylpylään verrattuna katto- ja ulkorakenteet oli rekonstruoitu, mikä toi kivan näkökulman aiheeseen.
Lisäksi museossa oli käsin kosketeltavia esimerkkejä roomalaisista esineistä, mikä oli hieno idea perus lasikaappimeiningin sijaan. Sanoisin, että osa esineistä on niin taitavaa työtä, että moni muotitalo olisi kateellinen. Fillarikenkiä päivän käyttäneenä huomioni kiinnittyi sandaaleihin, mutta myös leideille oli kokeiltavissa erilaisia laukkujen ja kauneudenhoitotuotteiden rekonstruktioita 2000-vuoden takaa. Yleisluonnehdintana sanoisin, että vähän tämä maailma muuttuu joidenkin juttujen suhteen.
Varuskunnan kylpylämuseon jälkeen tarkoituksenani oli käydä Augusta II-legioonalle omistetussa museossa, mutta se olikin remontissa. Kaikkea ei voi saada, mutta aion käydä vielä kiertämässä roomalaisen varuskuntakokonaisuuden vapaasti vaelleltavat nähtävyydet ennen seuraavaa pysähdystä eli Cardiffia. Museoitakin tietysti täytyy uudistaa ja korjata.
Kymrinkielistä, äänteellisesti suhteellisen haastavaa remonttiselostusta tavatessani päätin otsikoida tämän kirjoituksen kymriksi. Tämän blogikirjoituksen otsikko tarkoittaa ”Tervetuloa Cymryaan (eng. Walesiin, lat. Cambriaan)”. Tunnen itseni ihan tervetulleeksi tätä kirjoittaessani ja on aina mukavaa, että ihmisillä on oma elävä kieli.
Reitti: Bath – Bristol – Caerleon (Newport) n. 73 km